Следвайте Гласове в ТелеграмЕвропейската комисия днес потвърди, че е получила от

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕвропейската комисия днес потвърди, че е получила от
Коментари Харесай

ЕК: Унгария иска наказателна процедура срещу България заради транзитната такса на руски газ

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Европейската комисия през днешния ден удостовери, че е получила от Унгария писмо против таксата за транспорт на съветски газ, въведена от България. Писмото дойде предходната седмица, оценяваме го, съобщи представител на комисията на конференция в отговор на въпроси.

По мотив съглашението сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ ", оповестено през януари, представителят удостовери, че Европейска комисия е изпратила писмо с искане за информация. Споразумението обезпечава на българското сдружение достъп до газови доставки от Турция.

Миналата седмица унгарският министър за Европа Януш Бока заяви, че Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да стартира наказателна процедура против България поради оповестената неотдавна нова такса в размер от 20 лв. (10 евро) върху преноса на съветски газ през страната.

Унгария твърди, че България е наложила новата такса, без да се съветва с нея и че това е нарушаване на европейските митнически и търговски правила.

Според Унгария българската такса съществено заплашва енергийната сигурност на целия район. Будапеща е подготвена да отнесе проблема да най-високия европейския съд до края на годината, в случай че Европейска комисия не реагира и не открие наказателна процедура.

Таксата върху транзитите газ бе разисквана в Брюксел през октомври, само че по този начин и не се стигна до решение дали тя е оправдана и законосъобразна. Българското държавно управление твърди, че таксата няма да увеличи цените на газа за Сърбия и Унгария, а единствено ще понижи облагите на " Газпром ".

Според българските управляващи новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на " Газпром " на газовия пазар в Югоизточна Европа и да понижи съветското въздействие в района.

Говорителят на Европейска комисия също по този начин удостовери, че Европейска комисия е изпратила писмо с искане за информация за съглашението сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ ". Въпросното съглашение бе подписано от служебното държавно управление „ Донев “ през януари и обезпечава на българското сдружение достъп до газови доставки от Турция.

Източници: Българска телеграфна агенция, OFFNews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР